Löpning är nog den mest utbredda motionsform i Sverige (kanske hela världen) – och en stark motivation för att fortsätta sitt springande är att notera sina tider och distanser. I de gamla goda dagarna blev det noterat med papper och penna. Så ser det inte ut idag. Idag kan du ta joggingskorna på och mobilen i fickan och när du kommer hem – så är rutten gömd, tiden registrerad och klar till att laddas upp online. Och det finns riktigt många applikationer för löpare till din mobiltelefon. Här är ett par av dem.

Nike+ -spring med din iPhone / iPod

Den mest kända – men minst avancerade är nog Nike+. Den blev ursprungligen gjord till iPod Nano och var ett samarbete mellan Apple och Nike. En sensor i skon skickar data upp till din iPod Nano, iPod Touch eller iPhone. Sensorn registrerar hur länge din fot är på jorden och på det viset kan man – med en väldigt avancerad formel räkna ut hur snabbt du springer (den ska kalibreras först – men det är rätt lätt gjort). Jag använder själv Nike+ då jag gillar att ha musik i öronen medans jag springer. Inställer man den till att man vill springa 5km så får man besked vid varje kilometer och när man är halvvägs. Trycker man på sin iPod så får man sin tid, hur lång tid man har sprungit och hur långt man har sprungit. Det är riktigt bra.

När man kommer hem så ladda man upp allt till sin Nike+ profil på nätet och får en samlad bild över sina rundor. Allt i allt så är jag nöjd. Jag testade en gång noggrannheten med en GPS och den var 99% rätt på en 10km löprunda. Men den är inte lika stark som en riktig GPS. Dock förlorar den inte täckningen när man springer i en skog. Det kan GPSer göra ibland.

Och just som jag skriver detta så har Apple och Nike lanserat en Nike+ GPS App i App Store så du kan också få GPS data med dig. Appen kan du läsa mer om här.

Generellt får du riktigt många möjligheter med Nike+. Du kan utmana dina vänner, delta i gigantiska tävlingar eller bli medlem av et träningsprogram. Jag kan varmt rekommendera Nike Plus.

Just det – och så har de även gjort en pulsmätare i samarbete med Polar (man får medge att det är tre duktiga företag som jobbar ihop). Den heter Nike + Polar Heart Rate Strap – och du kan läsa mera om den här.

Nackdelar

Den enda nackdelen är att appen bara finns till iPhone och iPod-användare.

Fördelar

Lätt och effektivt, du får dina tider rätt i örat.

Endomondo – den stora danska appen

Danskarna blandar sig faktiskt med eliten när det gäller fitness-apps till mobiler. Endomondo är danskt – och en av de helt stora spelarna på marknaden. Du kan få Endomondo både till Android, Blackberry, Nokia, HTC, Samsung, iPhone, you name it.

Endomondo är inte helt lika sexig som Nike+, men den är detaljerad. Du borde prova den – och som minimum ta en titt på deras tour av appen.

Endomondo använder din mobils GPS till att registrera din springrunda som du sedan kan se på Google Maps. Du får en herrans massa data om varje runda.

Fördelar

Den är gratis.

Nackdelar

Jag kan verkligen inte komma på några.

Cardio Trainer

Cardio Trainer är en gratis applikation till Android mobiler (okej om du vill ha premium versionen så får du hosta upp med $2,99 – det är nog så man har råd).

Cardio Trainer använder mobilens GPS till att registrera din rutt – och efterföljande får du rutten in på Google Maps. Det fungerar riktigt bra. Den är lite mer sexig än Endomondo och kan, precis som Nike+, ge dig feedback i öronen undervägs.

Till folk som springer i städerna så har den en stor fördel. Den registrerar när du stannar inför rött ljus och då stoppar den tidtagningen. Det är ju smart!

Utöver att använda den till löpningen så kan du även använda den som stegräknare. Jag har inte räknat efter om den är exakt – men när jag har testat den så fungerar den fint.

För Premium användare kan man använde en feature som heter ”Weight Loss Trainer” – en slags virtuell privat tränare. Altså Chris MacDonald i mobiltelefonen.

Köper du Premium versionen så kan du också springa emot dig själv. En feature som de flesta dedikerade GPS springdevices har som standard. Men alltså – för bara 3 dollar så har du det också.

Du kan läsa mera om Cardio Trainer här.

RunKepper

En av de andra stora apps är RunKepper, det var en av de första till att lancera en iPhone applikation för löpare. Den är lika sexig som Nike+, använder GPS’en och kan även hantera din musik. Utöver det fås den både till Android mobiler och iPhone (och säkerligen Windows Phone också snart).

RunKepper är också gratis – och användarinterfacet och allting fungerar helt suveränt. Kan varmt rekommenderas.

Samsung miCoach

Man bör nästan nämna Samsung och Adidas samarbete om en mobil som heter miCoach. Den verkar aldrig riktigt ha slått till. Den hade dock goda intentioner – de ville väl bara matcha Nike och Apples samarbete – och konkurrenter är alltid bra. Den nådde bara aldrig den stora marknaden i Sverige – men ibland ser man en med en miCoach. Jag har inte själv provat att springa med den, men jag har lekt lite med den. Den är rätt schysst.

Du kan läsa mera om miCoach här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *