Detta året har vittnat till en av de märkligaste trenderna någonsin, nämligen fidget spinnern. Denna underbara manick gör fysikerna upphetsade när de försöker förklara gyroskopkrafterna för den gemene man. Leksaken tog världen med storm för några månader sedan och har sedan dess fött oändligt många tricks och andra användningsområden. I videon nedanför visas fem enkla tricks som lätt kan imponera på dina spinnande vänner. Fidget spinnern är också en saga om en galen affärsidé som på ett genialt sätt utnyttjar gyroskopkrafterna och hur magisk den känns för oss icke-fysiker. Jag kommer själv ihåg första gång jag lekte med en fidget spinner och försökte förklara hur den håller sig vertikal trots gravitationskraften. Det är ju liknande fysik som ligger bakom mobilens kompass funktion och är även hur den internationella rymdstationen (ISS) styr sina moduler. Från rymdstation, till kompass, till rolig leksak, skumma fysiska fenomen finns överallt. Du kan köpa en fidget spinner här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *